Bemutatkozás

 DUÁLIS SZAKKÉPZÉS

 

A BKV Vasúti Járműjavító Kft. területén található a BKV Zrt. legnagyobb Tanműhelye. A tanműhely szervezésében tanévenként több mint 250 szakmunkástanuló duális gyakorlati képzése, valamint további közel 100 tanuló nyári gyakorlatának szervezése történik 17 szakmában.

Tanulóink legnagyobb része a nappali rendszerű iskolai oktatásban részesül, de lehetőség van nappali oktatás munkarendje szerinti felsőoktatásban, esti oktatás munkarendje szerinti felsőoktatásban, vagy levelező oktatás munkarendje szerinti felsőoktatásban részt vevő diákok fogadására is.

A képzés a jogszabályoknak megfelelően BKV Zrt.-vel kötött Tanulószerződés (szakmai gyakorlati oktatás) vagy Együttműködési megállapodás (nyári összefüggő gyakorlat) alapján történik, amely pénzbeli juttatás, étkezési utalvány, utazási igazolvány, munkaruha, és tisztálkodó szerek biztosítását is tartalmazza.

Tanulóink többsége Budapestről és Pest megye területéről valamint az ország egész területéről érkezik, mintegy 40 iskolával állunk kapcsolatban. Ez a lista szerencsére folyamatosan bővül.

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által akkreditált tanműhelyben felkészült szakemberek segítségével és megfelelő technikai feltételek mellett sajátíthatják el a tanulók a szakmákat. A Tanműhelyünk egy elektronikai műszerész kabinettel, egy fémipari alapképzés oktatására alkalmas kabinettel, egy karosszérialakatos kabinettel, valamint egy korszerű gépekkel felszerelt, EU-s előírásoknak is megfelelő hegesztő-kabinettel rendelkezik.

Oktatóink magas szakmai gyakorlattal rendelkeznek, folyamatos képzésekben vesznek részt, nagy empátiával végzik munkájukat. A duális képzésnek megfelelően a tanműhelyi feladatokon kívül a tanulóknak lehetőség nyílik még az üzem megfelelő területein is gyakorlati munkavégzésre, ezáltal valós körülmények között is gyakorolhatják a szakmai fogásokat.

 

Gulyás Zoltán Gulyás Zoltán Szakmunkásképző csoportvezető (logisztikus, szállítmányozási ügyintéző tanulók oktatása)
  Márton István

Oktató - Karosszérialakatos mester (karosszérialakatos tanulók oktatása)

Csuhai János Csuhai János Oktató (hegesztő)
Héni Tibor Héni Tibor Oktató (karosszérialakatos, szerkezetlakatos, hegesztő, gépi forgácsoló, CNC forgácsoló, járműfényező, asztalos tanulók oktatása)
Sebestyén Tibor Sebestyén Tibor Oktató (elektronikai műszerész, mechanikai műszerész, villanyszerelő, mechatronikai technikus tanulók oktatása)
Sasvári Krisztina Sasvári Krisztina Adminisztrátor (informatikus tanulók oktatása)

 

Őket egészíti ki az üzem területén 30 nagy gyakorlattal rendelkező megbízott oktató, akik mellett a duális rendszernek megfelelően már kisebb létszámú csoportokban végezhetőek a feladatok. Ezek a munkák a valós termelési és javítási folyamatokhoz illeszkednek.

2013-ban indult egy program, melynek keretében minden évben a szakmunkásvizsgák után több tanuló – akik az adott tanévben a szakmájukban a legjobban teljesítettek – kapott álláslehetőséget a BKV Vasúti Járműjavító Kft.-nél. Ez a program azóta is tart. Az így felvett tanulók jelentős része jól beilleszkedik, és hosszú távra tervezve erősíti a Kft.-t. Attól az évtől kezdve minden évben kiosztásra kerül az „Év legjobb tanulója” díj is, mely oklevéllel, ajándék könyvvel, és pénzjutalommal jár. Ezen kívül egyéb ösztönző rendszert is alkalmazunk.

A Tanműhelyben lehetőség nyílik szakmunkásvizsgák valamint szintvizsgák szervezésére, lebonyolítására is, mellyel már több iskola is élt. Oktatóink különböző minőségben rendszeresen részt vesznek iskolai vizsgáztatásban is.

Igény esetén szervezünk iskolák részére csoportos üzemlátogatást is. Lehetőség nyílik általános iskolákban bemutató foglalkozások, illetve a tanműhelyünkben hasonló foglalkozások megtartására. (Ezekről bővebben a tanműhelyvezetőnél lehet érdeklődni) Örömmel részt veszünk partner iskoláink Nyílt napjai is.

Külső szakmai kapcsolatokat tekintve jó kapcsolat alakult ki a BKIK-val (legfőként a Járműipari Tagozattal és az Oktatási Igazgatósággal), több rendezvényükön veszünk részt, illetve a PMKIK-val, de hasonlóan jó a kapcsolatunk a Magyar Autóklubbal. Rendszeresen találkozhatnak velünk pályaválasztási kiállításokon, börzéken Budapesten és Pest Megyében egyaránt. Részt veszünk olyan rendezvényeken mint pl a Szakmák Éjszakája.

Több nemzetközi programban sikerült együttműködni külföldi partnerekkel. Voltak nálunk tanulók többek között Kölnből, Bécsből, Kassáról, Finnországból és Törökországból is rendszeresen jönnek, és a mi tanulóink ellátogattak gyakorlatra Milánóba, Bécsbe, Erdélybe. (a BKIK szervezésében, illetve az ERASMUS+ program keretében)

Kiemelt feladatunknak tartjuk a szakmák széles körű megismertetését, ezért rendszeresen szervezünk a tanulók részére gyárlátogatást és üzemlátogatást. (BKV Zrt. üzemei, VW, Suzuki, Audi), valamint rendszeresen látogatjuk a Hungexpo kiállításait.

Lehetőségünk szerint ellátogatunk különböző múzeumokba, pl Hadtörténeti Múzeum, Városi Tömegközlekedési Múzeum (BKV Zrt. Szentendre), Nemzeti Múzeum, de rendszeresen megyünk diákjainkkal a Parlamentbe is.

A tanulóknak a gyakorlati foglalkozás mellett alkalmuk nyílik sportversenyeken részt venni. Évente kétszer tartunk lövészversenyt a BKV Technikai és Tömegsportklubok Egyesülete segítségével, de számos más sportolási lehetőség is van: asztalitenisz és labdarúgás.

Bővebb információ a 434-5332-es vagy a 06-20-338-0749-es telefonszámon illetve a gulyas.zoltan@vjsz.hu e-mail címen kérhető Gulyás Zoltán tanműhelyvezetőtől.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Gulyás Zoltán

tanműhelyvezető